Το φασκόμηλο αποτελεί ένα από τα καλά μελετημένα βότανα με αναγνωρισμένες αντιμικροβιακές δράσεις. Για αυτό το λόγο έχει προταθεί για μια σειρά από εφαρμογές στις οποίες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί. Μια από αυτές είναι για την βελτίωση της στοματικής υγιεινής.
Η αντιμικροβιακή του δράση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έναντι τις κυρίας αιτίας δημιουργίας τερηδόνας και οδοντικής πλάκας. Κυρίο παράγοντα αποτελεί ο streptococcus mutans, ένα gram θετικό βακτήριο το οποίο αποτελεί φυσικό εποικιστή της ανθρώπινης στοματικής κοιλότητας.
Η δράση του βακτηρίου σχετίζετε με τον μηχανισμό παθογένεσης και δημιουργίας της τερηδόνας καθώς αποτελεί ένα οξυγαλακτικό βακτήριο που βασίζετε αποκλειστικά στην ζύμωση για παραγωγή ενέργειας παράγοντας γαλακτικό οξύ το οποίο διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών.
Η θετική επίδραση του φασκόμηλου ελέγχθηκε σε κλινική μελέτη που διεξήχθη σε 70 παιδιά ηλικίας 11-14 ετών που είχαν τις ίδιες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες και συνθήκες στοματικής υγιεινής.
Ο σκοπός της μελέτης ήταν να αξιολογήσει τις κλινικές επιδράσεις ενός στοματικού διαλύματος που περιέχει εκχύλισμα φασκόμηλου (Salvia officinalis) στο Streptococcus mutans που προκαλεί οδοντική πλάκα σε παιδιά σχολικής ηλικίας.
Για τις ανάγκες τις έρευνας οι μαθητές χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες. Η πρώτη ομάδα (N=35) χρησιμοποιώντας στοματικό διάλυμα με εκχύλισμα φασκόμηλου και η δεύτερη ομάδα (N=35) χρησιμοποιώντας στοματικό διάλυμα εικονικού φαρμάκου χωρίς ενεργά συστατικά.
Δείγματα πλάκας που ελήφθησαν από τις στοματικές επιφάνειες των δοντιών στάλθηκαν στο εργαστήριο για να μετρηθεί ο αριθμός αποικιών του streptococcus mutans. Αυτές οι δοκιμές επαναξιολογήθηκαν μετά από 21 ημέρες χρήσης των στοματικών πλύσεων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το στοματικό διάλυμα με εκχύλισμα φασκόμηλου μείωσε σημαντικά τον αριθμό των βακτηριακών αποικιών.
Ο μέσος αριθμός αποικιών στην ομάδα δοκιμής ήταν 3900 ανά δείγμα πλάκας στην αρχική μέτρηση ενώ μετά την εφαρμογή στοματικού διαλύματος 300.
Στην ομάδα ελέγχου, ο αριθμός των βακτηριακών αποικιών δεν μειώθηκε σημαντικά. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι το στοματικό διάλυμα με εκχύλισμα φασκόμηλου μείωσε αποτελεσματικά τον αριθμό των Streptococcus mutans στην οδοντική πλάκα.
ΠΗΓΕΣ:
1. Forssten, S.D.; Björklund, M.; Ouwehand, A.C. Streptococcus mutans, caries and simulation models. Nutrients 2010, 2, 290–298, doi:10.3390/nu2030290.
2. Beheshti-Rouy, M.; Azarsina, M.; Rezaie-Soufi, L.; Alikhani, M.Y.; Roshanaie, G.; Komaki, S. The antibacterial effect of sage extract (Salvia officinalis) mouthwash against Streptococcus mutans in dental plaque: A randomized clinical trial. Iran. J. Microbiol. 2015, 7, 173–177.