Περιγραφή
Η ρίγανη (Επιστημονική ονομασία Οriganum Vulgare Hirtum – Ελληνική Ρίγανη) είναι αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό ύψους 20-80 εκ. η ποιότητά της θεωρείται από τις καλύτερες παγκοσμίως. Τα άνθη της έχουν χρώμα άσπρο-μώβ και ανθίζει από Ιούνιο κυρίως μέχρι Αύγουστο αναλόγως της περιοχής.
Κύριες δραστικές ουσίες: Καρβακρόλη, Θυμόλη
Μυθολογία & Ιστορία
Η λέξη ρίγανη σημαίνει «στολίδι του βουνού » και προέρχεται από τις λέξεις «όρος»(βουνό) και «γάνος », που σημαίνει «ομορφιά», λόγω των όμορφων ροζ και μοβ λουλουδιών της.
Η ρίγανη χρησιμοποιήθηκε στην βοτανοθεραπεία ακόμα και από τους αρχαίους Έλληνες. Ως αφέψημα το έπιναν για να γιατρέψουν τους σπασμούς της κοιλιάς αλλά και κατά των δηλητηριάσεων.
Ο Διοσκουρίδης θεωρούσε ότι η ρίγανη ήτα ένα από τα καλύτερα φάρμακα και τη συνιστούσε σε εκείνους που είχαν χάσει την όρεξή τους.
Παραδοσιακές Θεραπευτικές ιδιότητες
Το αφέψημα της ρίγανης είναι στυπτικό , ελαφρώς πικρό και γι αυτό παραδοσιακά χρησιμοποιείτε σε περιπτώσεις διάρροιας .
Έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες , καταπραΰνει το βήχα και χρησιμοποιούνταν κατά των παθήσεων του αναπνευστικού.
Θεωρείται εξαιρετικό αντιμυκητισιακό.
Μαγειρική
Ίσως το ποιο παραδοσιακό καρύκευμα της ελληνικής κουζίνας με παρά πολλές εφαρμογές κυρίως σε κρέας αλλά ακόμα και σε σαλάτες όπως η γνωστή μας χωριάτικη.
Χρησιμοποιείτε για να αρωματίσει λάδια με τα κάνουμε επάλειψη σε κρέατα τα οποία πρόκειται να ψήσουμε.
Ακόμα αρωματίζει μαγειρικά άλατα και θα την δούμε πάνω σε τηγανιτές πατάτες . Πιθανώς το ποιο δημοφιλές καρύκευμα στο μπάρμπεκιου.
Συνταγές
Κοτόπουλο ριγανάτο
Υλικά Συνταγής
- 1 (1½ κιλό σε 6 μερίδες) κοτόπουλο
- 2 σκ. ολόκληρες σκόρδο
- 1/3 φλ. ελαιόλαδο
- 2 λεμόνια (χυμός)
- 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.σ. ρίγανη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση Συνταγής
Ξεκινάμε το κοτόπουλο ριγανάτο, ροδίζοντας το καλά το κρέας σε ελαιόλαδο μαζί με το σκόρδο για 7΄-8΄. Σβήνουμε με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το κρασί και 1 φλ. τσαγιού νερό.
Μόλις πάρει βράση το κοτόπουλο χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να μαλακώσει. Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.
Προς το τέλος του χρόνου βρασμού πασπαλίζουμε με τη ρίγανη. Το φαγητό πρέπει να μείνει με πολύ λίγη σάλτσα, σχεδόν με το λάδι του.