Καλέντουλα

2.50

Χωρητικότητα Τιμή
50 gr 2.90 €
Κωδικός προϊόντος: Μ/Δ Κατηγορία:

Περιγραφή

Καλέντουλα η φαρμακευτική

Μπορείτε να το βρείτε και ως: Κατιφές ,Νεκρολούλουδο ή Κίτρινη Μαργαρίτα

Η Καλέντουλα ( Calendula Officinalis ) έχει πάρει το όνομά της από το λατινικό Calendula που σημαίνει «όλους τους μήνες» λόγω της μεγάλης περιόδου ανθοφορίας της.

Είναι φυτό μονοετές ή διετές, ύψους 20-60 εκ. και άνθη κίτρινα ή πορτοκαλί. Τα φύλλα είναι χνουδάτα και από τις δύο πλευρές.

Καλλιεργείται πολύ συχνά ως διακοσμητικό φυτό στους κήπους.

Κύριες δραστικές ουσίες: ρητίνες, στερόλες, φλαβονοειδή,

Μυθολογία & Ιστορία

Υπάρχουν αναφορές οι οποίες υποστηρίζουν πως κατά την αρχαιότητα οι Έλληνες και οι Πέρσες χρησιμοποιούσαν τα πέταλα του άνθους της σε κάποια από τα εδέσματα τους. Έφτιαχναν ένα ποτό, αναμιγνύοντας άνθη καλέντουλας μέσα σε κρασί, που το χρησιμοποιούσαν για τη θεραπεία της δυσπεψίας.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν μίγμα καλέντουλας με ξίδι για να καρυκέψουν κρεατικά και σαλάτες. Τα πέταλα με την ελαφριά αρωματική και κάπως πικρή γεύση τους, νοστιμίζουν σούπες ψαριών και κρεατικών, πιάτα με ρύζι, σαλάτες και δίνουν κίτρινο χρώμα σε τυριά και βούτυρα.

Ολόκληρο το λουλούδι χρησιμοποιήθηκε σαν γαρνιτούρα σε πιάτα της μεσαιωνικής εποχής.

Παραδοσιακές Θεραπευτικές ιδιότητες

Πιο πρακτική ήταν η χρήση του στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου στις ΗΠΑ: τα φυτά εφαρμόστηκαν σε πληγές για να τις σταματήσουν και να τις θεραπεύσουν.

Η καλέντουλα ερευνάται σήμερα για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες.

Τα άνθη της καλέντουλας έχουν θεωρηθεί ευεργετικά για τη μείωση των φλεγμονών, τη γρήγορη αποθεραπεία πληγών και τις αντισηπτικές τους δυνατότητες.

Έχουν χρησιμοποιηθεί για να θεραπεύσουν ποικίλες δερματικές ασθένειες και είναι αποτελεσματικά ενάντια στα δερματικά έλκη.

Όταν λαμβάνονται εσωτερικά ως τσάι, μπορούν να αντιμετωπίσουν έλκη του στομάχου φλογώσεις – φλεγμονές.

Τρόπος Παρασκευής

Βράζουμε το βότανο σε νερό για 10-15 λεπτά ( 5γρ. καλέντουλας ανά κούπα ροφήματος).

Προφυλάξεις

Αν είστε έγκυος, αποφύγετε τη λήψη από το στόμα, αλλά και την τοπική εφαρμογή, ενώ συνιστάται η αποφυγή της και στη διάρκεια του θηλασμού, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την ασφάλειά της.

Όσοι παίρνετε ηρεμιστικά, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η λήψη της καλέντουλας σε συνδυασμό με αυτά μπορεί να επιδεινώσει την υπνηλία.

Τέλος, μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε όσους έχουν ευαισθησία σε φυτά της οικογένειας Asteraceae/ Compositae, όπως είναι τα χρυσάνθεμα, ο κατιφές, οι μαργαρίτες.