Περιγραφή
Μπορείτε να το βρείτε και ως: Διοσμαρίνι , Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός
Το δενδρολίβανο (Επιστημονική ονομασία Rosmarinus officinalis – Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός) είναι πολυετές αειθαλής θάμνος που φθάνει, μέχρι το ενάμιση μέτρο ύψος. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή στενά σκούρο-πράσινα και τα άνθη του μικρά ελαφρώς γαλάζια-μωβ.
Κύριες δραστικές ουσίες: Ροζμαρινικό οξύ, ροζμαρικίνη
Μυθολογία & Ιστορία
Σύμφωνα με την λαογραφία, πήρε το όνομά του από τη Παναγία, η οποία άφησε το μανδύα της πάνω σε ένα θάμνο που μέχρι το επόμενο πρωί, είχε ανθίσει και τα λουλούδια του θάμνου είχαν γίνει μπλε και από τότε ονομάστηκε rose of Mary.
Στην αρχαία Ελλάδα το θεωρούσαν δώρο της θεάς Αφροδίτης ως Ελιξίριο της νεότητας, σύμβολο ομορφιάς και ευεξίας.
Καίγανε το δενδρολίβανο ως άλικο θυμιάσματος κατά την διάρκεια θυσιών και εξευμενισμού θεοτήτων δίπλα στους βωμούς. Για αιώνες αυτός ο αρωματικός θάμνος με τα λεπτά φύλλα εθεωρείτο σύμβολο ενθύμησης και ανάμνησης, με σημαντικές όμως συντηρητικές ιδιότητες.
Οι αρχαίοι Έλληνες σε περιόδους μελέτης φορούσαν πάντα στεφάνι δενδρολίβανου χάρη στην ιδιότητά του να τονώνει τη μνήμη.
Στον Μεσαίωνα πίστευαν ότι φέρνει τύχη και προστατεύει από τα κακά πνεύματα.
Παραδοσιακές Θεραπευτικές ιδιότητες
Το δενδρολίβανο ως αφέψημα χρησιμοποιήθηκε κατά των πονοκεφάλων. Έχει διεγερτική και τονωτική δράση στην κυκλοφορία του αίματος ιδίως της εγκεφαλικής ενώ το αιθέριο έλαιο του αραιωμένο σε λάδι χρησιμοποιούνταν για επαλείψεις στο μέτωπο η στο κεφάλι σε περιπτώσεις ημικρανίας. Χρησιμοποιήθηκε κατά της τριχόπτωσης καθώς το έλαιο του αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο τριχωτό της κεφαλής βοηθώντας στην ανάπτυξη της τριχοφυΐας.
Βοηθάει στην διέγερση του κυκλοφορικού και ιδιαίτερα των μικρών αιμοφόρων αγγείων, τονωτικό του πεπτικού συστήματος και διουρητικό. Εντριβές με έλαιο δενδρολίβανου βοηθά και ως καταπραϋντικό για τους πόνους από τους ρευματισμούς στις αρθρώσεις.
Μαγειρική
Στη μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιείται ως αρωματικό και συντηρητικό σε πολλές τροφές όπως ελαιόλαδα, ξύδια ακόμη και μαγειρικά άλατα. Δίνει γεύση και άρωμα σε τροφές όπως το μοσχάρι, το αρνί, τα κυνήγια και τα πουλερικά.
Ταιριάζει πολύ και με τηγανιτό ψάρι και συκώτι.
Συνταγές
Αρνί κλέφτικο στη λαδόκολλα
Υλικά Συνταγής
- 1 αρνίσιο μπουτάκι
- 2 κ.σ. αποξηραμένο δενδρολίβανο
- 4-5 σκ. σκόρδο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1/4 κιλού κεφαλοτύρι (κομμένο σε κύβους)
- 4 κ.σ ελαιόλαδο
- 2 μεγάλες λαδόκολλες
Εκτέλεση Συνταγής
Εκτέλεση Ξεκινάμε να φτιάξουμε το αρνί κλέφτικο στη λαδόκολλα, πλένοντας πρώτα και στεγνώνοντας με χαρτί κουζίνας το αρνάκι.
Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα ανακατεύουμε μαζί με το αλάτι και το πιπέρι. Με μαχαίρι κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας και μπήγουμε τα σκόρδα σε διάφορα σημεία.
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας καλά από όλες τις πλευρές και το τοποθετούμε στο κέντρο της λαδόκολλας.
Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε το δενδρολίβανο και το τυρί.
Τυλίγουμε καλά το κρέας στη λαδόκολλα, σαν πακέτο και δένουμε με σχοινί. Βάζουμε το πακέτο σε ταψί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, σε χαμηλή θερμοκρασία στους 160 βαθμούς C για 2,5 ώρες μέχρι σχεδόν να λιώσει το κρέας.
Κότσια χοιρινά με δενδρολίβανο και πορτοκάλι
Υλικά συνταγής
- 2 χοιρινά κότσια
- 5 μέτριες πατάτες
- 3 καρότα
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 2 κ.σ. μουστάρδα απαλή
- 2 πορτοκάλια (ο χυμός τους)
- 1 κ.σ. μέλι
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ αποξηραμένο δενδρολίβανο
- αλάτι
- πιπέρι
Διαδικασία παρασκευής
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180oC στον αέρα ή στους 200oC στις αντιστάσεις.
Τοποθετούμε τα κότσια στη γάστρα. Κόβουμε τις πατάτες μεγάλες κυδωνάτες και τα καρότα μας σε μεγάλα κομμάτια και τα τοποθετούμε κι αυτά στη γάστρα.
Φροντίζουμε να μην καλύπτεται το κρέας μας από τα λαχανικά. Κάνουμε μια πρόχειρη μαρινάδα με τη μουστάρδα, το χυμό, το μέλι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και περιχύνουμε το κρέας και τις πατάτες.
Ρίχνουμε το αποξηραμένο δενδρολίβανο, κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε για 2 ½ ώρες περίπου. Ανά διαστήματα ανοίγουμε το καπάκι και περιχύνουμε τα κότσια με τη μαρινάδα.
Αφού βγάλουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθούνε για 10 λεπτά και σερβίρουμε.