Βαλσαμόχορτο

2.50

Χωρητικότητα Τιμή
50 gr 2.90 €
Κωδικός προϊόντος: Μ/Δ Κατηγορία:

Περιγραφή

Μπορείτε να το βρείτε και ως: Σπαθόχορτο , Βότανο του Αϊ-Γιάννη του Προδρόμου

Το Υπερικόν το διάτρητον (Hypericum perforatum) ή κοινώς το βάλσαμο είναι επίσης γνωστό και ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο είναι πολυετές ποώδες φυτό, που φθάνει το ύψος των 80cm. Πρόκειται για το περίφημο Βάλσαμο των αρχαίων Σπαρτιατών, το οποίο χρησιμοποιούσαν οι πολεμιστές για την επούλωση των πληγών από τα σπαθιά των αντιπάλων.

Τα φύλλα του είναι μικρά στρογγυλεμένα , έχουν αντίθετη διάταξη και φέρουν μικρά μαύρα στίγματα στις άκρες. Ακόμα φέρουν μικρούς ελαιοφόρους αδένες οι οποίοι το κάνουν να μοιάζει σαν να έχει μικρές οπές από όπου προήλθε η ονομασία διάτρητο.

Τα άνθη έχουν έντονο κίτρινο χρώμα και εμφανίζονται στις κορυφές του βλαστού. Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Κύριες δραστικές ουσίες: Υπερικίνη, Υπερφορίνη

Μυθολογία & Ιστορία

Στην μεσαιωνική Ευρώπη το βάλσαμο ονομαζόταν «fuga daemonum» δηλαδή φυτό που διώχνει τους δαίμονες. Το συνέλεγαν στη γιορτή του Αγίου Ιωάννη και το κρεμούσαν επάνω από τις ιερές εικόνες του σπιτιού ώστε να διώχνει τους δαίμονες και να προστατεύεται το σπίτι από το κακό.

Παραδοσιακά το βάλσαμο χρησιμοποιήθηκε με την μορφή του «κόκκινου ελαίου» που το παρασκεύαζαν αφήνοντας για αρκετές ημέρες στον ήλιο τις κορυφές των ανθέων μέσα σε λάδι.

Το σπαθόλαδο το χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Σπαρτιάτες , με το οποίο θεράπευαν τις πληγές τους μετά τις μάχες.

Χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της ελονοσίας και της χολέρας.

Παραδοσιακές Θεραπευτικές ιδιότητες

Έχει αποδειχτεί ότι έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και σε χώρες όπως η Αμερική και η Γερμανία χρησιμοποιείται ως φάρμακο κατά της κατάθλιψης.

Είναι τονωτικό του ύπατος και της χολής.

Έχει αντισηπτικές και επουλωτικές ιδιότητες κυρίως στη μορφή του Βαλσαμέλαιου, απολυμαίνει τις πληγές, θεραπεύει από εγκαύματα ακόμα και αυτά που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο.

Ως αφέψημα χρησιμοποιήθηκε κατά του έλκους στομάχου και για τις στομαχικές διαταραχές όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Προφυλάξεις

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το βάλσαμο συγχρόνως με φάρμακα καρδιοτονωτικά, αντιρετροϊκά , αντιασθματικά ή αντισυλληπτικά που λαμβάνονται από το στόμα καθώς μειώνεται η δράση τους.

Η υπερικίνη που περιέχει είναι δυνατόν να προκαλέσει φωτοευαισθησία, η οποία με τη σειρά της προκαλεί φλεγμονές στο δέρμα όταν αυτό εκτεθεί στον ήλιο.

Εντούτοις , κάτι τέτοιο δεν έχει διαπιστωθεί σε περιπτώσεις κατανάλωσης συνηθισμένων δόσεων του αφεψήματος .