Αιθέριο Έλαιο Ευκάλυπτος

Κατηγορία:

Περιγραφή

Περιγραφή :

Ο Ευκάλυπτος ( επιστημονική ονομασία:  Eucalyptus globulus ) πήρε το όνομά του από τη λέξη «ευ» και το ρήμα «καλύπτω», το οποίο παραπέμπει στο κάλυμμα που περιβάλλει τα αναπτυσσόμενα άνθη του.

είναι γνωστός για τις ευεργετικές του ιδιότητες στο αναπνευστικό σύστημα γιατί διευκολύνει και απελευθερώνει την αναπνοή,  ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα . Ο ευκάλυπτος είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο, ιθαγενές φυτό και ανήκει στην τάξη Μυρτώδη και στην οικογένεια των Μυρτίδων. Περιλαμβάνει 550 περίπου είδη μεγάλων ως επί το πλείστον δέντρων που καλλιεργούνται στις εύκρατες περιοχές για εμπορική εκμετάλλευση και για τη σκιά τους. Τα φύλλα του είναι μακριά , δερματώδη και κρέμονται από το δέντρο.

Στη χώρα μας το πιο διαδεδομένο είδος, που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, είναι ο ευκάλυπτος ο σφαιρικός (επιστημονική ονομασία Eucalyptus globulus), που φτάνει σε ύψος τα 80 μ. Το πρώτο δέντρο φυτεύτηκε στον Βοτανικό Κήπο Αθηνών το 1864 από τον βοτανολόγο Θεόδωρο Ορφανίδη.

Κύρια δραστική ουσία : Ευκαλυπτόλη (κινεόλη)

Μυθολογία & Ιστορία:

Γενικά ο θεωρούνταν πολύτιμο αντιπυρετικό . Έτσι ο Ιούλιος Βέρν υπογράμμισε ότι και μόνο η παρουσία του ευκάλυπτου σε μία περιοχή ήταν αρκετή για να εξουδετερώσει την ελονοσία.  Στην Ισπανία το χρησιμοποιούσαν και κατά της πνευμονικής φυματίωσης.  Λόγω των απολυμαντικών του ιδιοτήτων, τον συνιστούσαν σε πυώδεις ασθένειες της ουρήθρας και του κόλπου . Έχει επίσης αποδειχτεί οτι ο ευκάλυπτος διαθέτει μεγάλες υπογλυκαιμικές ιδιότητες. Η χρήση του ρίχνει κατά πολύ την τιμή του σακχάρου στο αίμα.

Χρήσεις

Για εισπνοές : Βάλτε νερό σε ένα μπρίκι και προσθέστε  μερικές σταγόνες από το Αιθέριο Έλαιο του  ευκάλυπτου . Η εισπνοή υδρατμών δρα κατά του κρυολογήματος και απολυμαίνει πλήρως το αναπνευστικό σύστημα

Προφυλάξεις

Το καθαρό έλαιο είναι τοξικό, εάν ληφθεί εσωτερικά. Τα αιθέρια έλαια δεν πρέπει να επαλείφονται στο δέρμα, εκτός αν είναι αραιωμένα με κάποιο φυτικό έλαιο ως φορέα.

Το καθαρό έλαιο ευκαλύπτου είναι τοξικό και δεν πρέπει να λαμβάνεται εσωτερικά

Εγκυμοσύνη : Το έλαιο του ευκαλύπτου δεν πρέπει να λαμβάνεται εσωτερικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης