• Ελληνικά
  • English

Βάζετε ρίγανη και λεμόνι στο ψάρι σας; Κάνετε εξαιρετικά!

Ταιριάζουν και τα δύο με τις καλοκαιρινές μας γεύσεις, με ψαράκι και με κρέας που ψήνουμε στα κάρβουνα. Πέρα όμως από τη γευστική σπιρτάδα προσφέρουν πολύ περισσότερα στην υγεία μας.

Γιατί ρίγανη;

Η ρίγανη ταιριάζει ιδανικά με τις καλοκαιρινές σαλάτες, σε λαδερά του φούρνου όπως είναι το μπριάμ, με τη φέτα με ελαιόλαδο, με το ψητό ψάρι αλλά και με το παστό, με το ψητό κρέας στα κάρβουνα.

Έχουμε όμως περισσότερους λόγους να τη χρησιμοποιούμε από τη γεύση της, καθώς περιέχει πολύτιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία που προστατεύουν τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά των τροφίμων (π.χ. ψάρι, κρέας) κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Έχει βρεθεί πως η ρίγανη περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από τα εσπεριδοειδή και άλλα φρούτα! Επιπλέον, η ρίγανη περιέχει πολλά αιθέρια έλαια που εμποδίζουν την ανάπτυξη διαφόρων μικροοργανισμών και προφυλάσσουν τον οργανισμό από ασθένειες.

Γιατί λεμόνι;

Τα ψάρια –ειδικά τα λεγόμενα παχιά όπως ο σολομός, η σαρδέλα και ο ξιφίας που τα προτιμάμε χάρη στην περιεκτικότητά τους σε ω3 λιπαρά συνδυάζονται άριστα με το λεμόνι. Και αυτός ο εξαιρετικός γευστικός συνδυασμός αυξάνει την προστασία της υγείας μας καθώς τα αντιοξειδωτικά στοιχεία του λεμονιού προστατεύουν τα ευεργετικά πολυακόρεστα λιπαρά του ψαριού κατά το ψήσιμο. Επιπλέον, το λεμόνι είναι εξαιρετικά τονωτικό για το συκώτι και τον καθαρισμό του. Ένα ποτήρι χλιαρό νερό με φρέσκο χυμό λεμονιού το πρωί καθαρίζει τον οργανισμό και προσφέρει πολλά αντιοξειδωτικά. Το πρωινό αυτό “ρόφημα” έχει ένα πρόσθετο όφελος, αφού δρα κατά της δυσκοιλιότητας, αφού το λεμόνι βοηθά την κίνηση του εντέρου.

Tip: Πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι επίσης η ντομάτα, το σκόρδο και το ελαιόλαδο, οπότε ο συνδυασμός τους με τα ψάρια είναι διπλά ωφέλιμος.